FAQ - Usein kysytyt kysymykset

Asunnon hakeminen

Kysymys: Kuka voi hakea asuntoa, ja milloin?
Vastaus: Kaikki peruskoulun jälkeisessä oppilaitoksessa opiskelevat henkilöt voivat hakea asuntoa SAO:lta.
Kysymys: Voiko kaverin kanssa päästä samaan asuntoon?
Vastaus: Kaverin kanssa voi hakea yhteistä asuntoa ilmoittamalla hakemuksessa kämppistoiveensa.
   
Kysymys: Miten saan tiedon asunnosta?
Vastaus: Asukkaaksi valitulle ilmoitamme asunnon myöntämisestä kirjeellä. Hyväksymisilmoituksen mukana saat ohjeen siitä, kuinka otat tarjotun asunnon vastaan sekä pankkisiirtolomakkeen vakuusmaksun maksamista varten.
Kysymys: Saanko ilmoituksen, mikäli en ole saanut asuntoa SAO:lta?
Vastaus: Vastausta tässä tapauksessa ei tule. Ilmoitus tulee vain silloin, kun on saanut asunnon.
Kysymys: Tarjoatteko hakijalle aina uutta asuntoa, mikäli niissä kohteissa, joihin tämä on hakenut, ei vapaita paikkoja enää olisikaan? Vai täytyykö tehdä uusi hakemus vapaina olevista paikoista?
Vastaus: Hakijalle tarjotaan aina uutta asuntoa, jos vapaana ei ole niistä kohteista, joista hän on hakenut. Uutta hakemusta ei tarvitse tehdä, mutta jos haluaa, voi päivittää hakemustaan ja muuttaa toivomuskohteita.
Kysymys: Aloitan opiskelut syksyllä Savonlinnassa. Mihin mennessä asuntohakemus pitää olla jätettynä?
Vastaus: Hakemuksen jättöpäivä riippuu oppilaitoksesta, lukioiden ja Samin opiskelijoiden tulee jättää hakemukset viimeistään viikolla 29 ja Mamkin ja Yliopiston viimeistään viikolla 33.
Kysymys: Onko teiltä mahdollista vuokrata asuntoa vain yhden kuukauden ajaksi?
Vastaus: Kyllä on. Etusijalla ovat kuitenkin vakituiset asukkaat, mutta jos tyhjiä paikkoja jää, niin niihin otamme myös lyhytaikaisia vuokralaisia.

Asuminen

Kysymys: Pitääkö tuoda omat tyynyt ja peitot vai onko asunnossa ne jo valmiiksi?
Vastaus: Itse täytyy tuoda peti- ja liinavaatteet, astiat, siivousvälineet, kahvinkeittimet jne. Asunnossa on vain peruskalustus. Asuntojen varustetason voit katsoa kohdasta asuntokohteet. Osa kohteistammehan on täysin kalustamattomia.
Kysymys: Asun kalustetussa asunnossa, mutta haluan käyttää omia huonekaluja. Löytyykö varastotilaa SAO:n käyttämättömille kalusteille?
Vastaus: Valitettavasti ei löydy. Asukas voi säilyttää tavaroitaan omassa irtainvarastossa (ns. häkkivarasto) omalla vastuullaan. Kalusteita ei saa missään tapauksessa säilyttää käytävillä. Poismuuttaessa kaikkien SAO:n kalusteiden tulee olla asunnossa paikallaan ja koottuina.
Kysymys: Asunto ei ole hyvässä kunnossa. Mitä teen?
Vastaus: Asunnon kuntoon kohdistuvat huomautukset on ilmoitettava viikon kuluessa sisäänmuutosta vuokranantajalle, jotta niistä ei laskuteta sinua poismuuton yhteydessä. Siivouksen osalta huomautukset on tehtävä välittömästi sisäänmuuttaessa.
Kysymys: Jos hävitän avaimen, mitä teen?
Vastaus: Ota aina yhteys Asuntopalveluun. Turvallisuussyistä lukko saatetaan joutua sarjoittamaan uudelleen. Sarjoituskulut tulevat aina asukkaan maksettavaksi.
Kysymys: Jos soluasunnossa joku asukkaista aiheuttaa ongelmia, miten asia selvitetään ettei syytön joudu asiasta kärsimään?
Vastaus: Asukasohjaajiin on hyvä olla yhteydessä, jos asumisessa tulee ongelmia, häiriöitä, paikkojen hajottamista tai muuta vastaavaa. Asukasohjaajat ovat Mervi Juuti mervi.juuti@yhis.fi ja Henna Luukkainen henna.luukkainen@yhis.fi.
Kysymys: Jos häiriötä aiheutuu öiseen aikaan, kehen voin ottaa yhteyttä? Onko asiaan mahdollista puuttua heti vai seuraavana päivänä?

Vastaus:

Vuorilinnassa, Hernemäessä, Mertalassa ja Kyrönniemellä asukkaat voivat tarvittaessa soittaa vartijan paikalle, p. 0207 363 201. Myös poliisin voi pyytää paikalle. Häiriöistä voi päiväaikaan ottaa yhteyttä asukasohjaajiimme Hennaan ja Merviin. 

Kysymys: Asukkaiden käytössä oleva pesukone reistailee. Kuka huolehtii sen korjauksesta?
Vastaus: Tällaisissa asioissa voi ottaa yhteyttä suoraan SAO:n toimistoon sao@yhis.fi tai soittamalla 015 550 110. Tilaamme korjaajan laittamaan pesukoneen kuntoon.
Kysymys: Saako hankkimansa astianpesukoneen kiinnittää itse, vai tuleeko pyytää huoltoihmisiä/putkimiestä kiinnittämään sen? Korvaako vakuutus, jos sattuu vesivahinko?
Vastaus: Astianpesukoneen asentamiseen kannattaa aina pyytää ammattimies, koska vakuutus ei korvaa vahinkoa, jos kone on asennettu väärin. Kannattaa kysyä asennusta esimerkiksi Savotekilta Puh. (015) 515 231 tai 044 775 6201. 
Kysymys: Vuokraan kuuluu nettiyhteys, miten sen saa toimimaan?
Vastaus: Katso kohta verkkoyhteys
Kysymys: Joihinkin vuokrakohteisiin kuuluu yhteissaunavuoro, miten se käytännössä toimii?
Vastaus: Taloissa on niin sanotut lenkkisaunavuorot sekä tytöille että pojille. Lenkkisaunat kuuluvat vuokraan ja saunavuorolistat löytyvät talon saunan ovesta.
Kysymys: Kuuluuko opiskelija-asuntoihinne mitään vakuutuksia?
Vastaus: Kiinteistöllä on oma kiinteistövakuutus, mutta asukkaan tulee ottaa kotivakuutus omaa irtaimistoaan varten.
Kysymys: Voiko vuokranmaksun eräpäivää siirtää?
Vastaus: Ei voi, mutta maksupäivää voi siirtää sopimalla asiasta vuokravalvojan kanssa. 

Irtisanominen

Kysymys: Miten irtisanon asuntoni?
Vastaus: Irtisanominen on tehtävä aina kirjallisesti joko kirjeellä tai henkilökohtaisesti Savonlinnan Asuntopalvelussa. Irtisanomisilmoitusta ei voi tehdä sähköpostilla tai puhelimitse. Valmiin irtisanomislomakkeen löydät täältä.
Kysymys: Milloin vakuusmaksun saa takaisin?
Vastaus: Vakuusmaksu palautetaan noin kahden kuukauden kuluessa, mikäli kaikki velvoitteet SAO:a kohtaan on suoritettu, asunto luovutettu siivottuna, asianmukaisessa kunnossa ja avaimet palautettuna.

Kesäasuminen

Kysymys: Olen mahdollisesti tulossa asumaan kesän ajaksi Savonlinnaan. Miten kesäasuntoa haetaan ja miten aikaisessa vaiheessa kannattaa hakulomake lähettää?
Vastaus: Kesäajan asukasvalintoja teemme toukokuussa. Hakemus kannattaa jättää huhtikuun loppuun mennessä netin kautta. Kannattaa huomioida että 10 taloa on kesähotellikäytössä, joten niistä ei voi hakea kesäasuntoa.
Kysymys: Voiko asunnon pitää itsellään koko yliopisto-opintojen ajan, mikäli asunto ei ole kesäasuntokohde?
Vastaus: Vuokrasopimukset tehdään aina koko opiskelujen ajaksi. Asukas voi halutessaan irtisanoa asunnon kesken sopimusta.

Muut kysymykset

Kysymys: Voiko asuntoihinne tuoda lemmikkieläintä?
Vastaus: Lemmikkieläimen voi ottaa, mutta ilmoita siitä toimistollemme. Asukasvalintatilanteessa joudumme ottamaan mahdollisen kämppiksen huomioon mahdollisten allergioiden tai astman takia.
Kysymys: Voiko opiskelija-asuntoja jälleenvuokrata? Esimerkiksi silloin, kun itse on kesätöissä toisella paikkakunnalla ja asunto olisi tyhjänä.
Vastaus: SAO:n asunnon voi kesän ajaksi jälleenvuokrata.
Kysymys: Olen lähdössä syyslukukaudeksi vaihtoon ulkomaille. Saanko silti pitää saman asunnon myös vaihdosta paluun jälkeen? Eli voitteko vuokrata asuntoni jollekin muulle vain puoleksi vuodeksi?
Vastaus: Jos on vaihdossa puoli vuotta tai kauemmin, on oikeutettu saamaan saman asunnon takaisin missä on asunut. Toimita meille vaihtoonlähtötodistus, sen saat koululta. Asuntoja ei pidetä tyhjillään, vaan niihin tulee uusi asukas siksi aikaa. Jos vaihtoaika on lyhyempi, on kaksi vaihtoehtoa: pitää asunto ja maksaa vuokran tai sitten irtisanoo asunnon ja hakee uutta asuntoa, kun vaihto on loppumassa.

 

ASUNTOHAKEMUS

Klikkaa tästä hakeaksesi asuntoa.

VAPAAT ASUNNOT

Etsi asuntoja >>
Edellinen Seuraava

Asumisopas

Lue tästä

Tee vikailmoitus